Παγκάκι από παλέτα - palette bench


Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε μια κατασκευή που είναι πολύ της μόδας και σίγουρα θα την έχετε δει σε αρκετές ιστοσελίδες και ιστολόγια.
Η πρόκληση για μας όμως ήταν να κατασκευάσουμε ένα παγκάκι από μια σχεδόν άχρηστη παλέτα, ώστε να έχουμε μια βολική κατασκευή με το μικρότερο δυνατό κόστος.
Πήραμε λοιπόν μια πεταμένη παλέτα (με 10 οριζόντιες σανίδες), η οποία επίτηδες δεν είχε όλες τις σανίδες ίσιες. Θέλαμε έτσι να έχουμε και ένα ασύμμετρο αποτέλεσμα. Την κόψαμε με το πριόνι σε τρία μέρη, 3-3-4 σανίδες. Τα δύο πρώτα τα βάλαμε το ένα πάνω στο άλλο και τα βιδώσαμε μεταξύ τους. Το μεγαλύτερο τμήμα το βιδώσαμε ως πλάτη, προσαρμόζοντας δύο μικρότερα σανιδάκια στα πλάγια, ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερη σταθερότητα (δείτε φωτογραφία παρακάτω).

Υλικά που χρησιμοποιήσαμε:
- Πριόνι για ξύλο:

- Ξυλόβιδες - κατσαβίδι

- Ράσπα για ξύλο


- Γυαλόχαρτο

- Μυκητοκτόνο εμποτισμού
- Βερνίκι (με σατινέ υφή) για έπιπλα εξωτερικής χρήσης (και για σκάφη κλπ)

Επεξεργασία - κατασκευή:
Αφού προσαρμόσαμε τα τμήματα της παλέτας μεταξύ τους, με τη ράσπα τρίψαμε (ροκανίσαμε) με προσοχή τις ακμές των σανίδων (όπου ήταν κοφτερές) και τις γωνίες. Το παγκάκι προοριζόταν για τα παιδιά και ξέρετε ότι μερικά παιδιά πηγαίνουν και βρίσκουν όλες τις γωνίες για να χτυπούν!
Αφού τελειώσαμε τις "χοντρές" εργασίες με τη ράσπα, περάσαμε πιο προσεκτικά τα σημεία αυτά με ένα γυαλόχαρτο. Το γυαλόχαρτο μπορείτε να το προσαρμόσετε σε ένα σφουγγάρι, ώστε να μη σας καίει τα χέρια κατά το τρίψιμο.
Έπειτα ήρθε η ώρα της σκούπας, να πάρει όλα τα ροκανίδια και τη σκόνη. Αφού καθαρίστηκε με προσοχή το παγκάκι, το περάσαμε με μυκητοκτόνο εμποτισμού, ώστε να αντέχει στις καιρικές συνθήκες.
Όταν στέγνωσε το μυκητοκτόνο, περάσαμε σατινέ βερνίκι για έπιπλα εξωτερικής χρήσης. Προτιμήσαμε κάτι άχρωμο, το οποίο -σε συνδυασμό και με το μυκητοκτόνο- δεν θα κάνει το ξύλο πολύ πιο σκούρο. Αλλά αυτό είναι θέμα γούστου. Υπάρχουν πολύ ωραία χρωματιστά βερνίκια που θα ταιριάξουν την κατασκευή μας με τα υπόλοιπα έπιπλα κήπου που ήδη έχουμε.
Επίτηδες δεν κάναμε το παγκάκι πιο ψηλό σ' αυτή τη φάση, γιατί προορίζεται για χρήση από παιδιά (αν και δεν είναι καθόλου δύσκολο να καθίσουν και μεγαλύτεροι). Μπορούμε ωστόσο μελλοντικά να αυξήσουμε το ύψος του προσθέτοντας είτε πλαστικά ποδαράκια σαν αυτά που βάζουμε στα έπιπλα κουζίνας (με πολύ μικρό κόστος) είτε κάποια ξύλινα καδρονάκια που θα μας περισσέψουν από κάτι άλλο.
Συνολικά, μια και επιλέξαμε μια παλέτα που «περίσσευε», η κατασκευή μας είχε πολύ μικρό κόστος. Αυτό γίνεται ακόμη μικρότερο αν ήδη έχουμε κάποια από τα υλικά (π.χ. ένα φύλλο γυαλόχαρτο ή 1/2 κιλό μυκητοκτόνο εμποτισμού) από προηγούμενη κατασκευή ή αν μπορούμε να δανειστούμε (π.χ. ένα πριόνι) από κάποιον γνωστό μας.
Η δημιουργία μας τελειωμένη (της λείπουν βέβαια τα μαξιλάρια):


pagaki-2

Πηγές φωτογραφικού υλικού: 1, 2, 3, 4.
Previous
Next Post »