Εικαστικές δημιουργίες: χαρτί περιτυλίγματος - paper wrap


Η διαδικασία είναι παρόμοια με τη δραστηριότητα δημιουργίας «ευχετήριας κάρτας».

Βήμα 1ο
Κατά πρώτον συζητήστε με το παιδί για το σκοπό αυτής της κάρτας (π.χ. Σε ποιον θα τη δώσει/στείλει; Με ποια αφορμή;). Ζητήστε του το θέμα να σχετίζεται με την εποχή που διανύουμε (π.χ. Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, άνοιξη, φθινόπωρο, κάποια επέτειος κλπ) ή με κάποια γιορτή (π.χ. η ονομαστική γιορτή ή τα γενέθλια ενός αγαπημένου προσώπου κλπ).
Στη συνέχεια ζητήστε από το παιδί να ζωγραφίσει ένα θέμα που το εκφράζει. Αν δεν έχει αρκετές ιδέες, καθοδηγήστε το σχετικά (π.χ. Σε ποιον είπαμε θα δώσουμε αυτή την κάρτα;  Τι είναι αυτό που αγαπά πολύ η γιαγιά; Μήπως να αφιέρωνες στη γιαγιά κάτι σχετικό με την εποχή; Πώς φαντάζεσαι αυτή την κάρτα; Τι θέλεις να έχει επάνω; Τι θέλεις να λέει; Μπορείς να βάλεις όσα χρώματα θέλεις).
Ενθαρρύνετε την προσθήκη κάποιας αφιέρωσης του τύπου «στην αγαπημένη μου νονά» ή «στην αγαπημένη μου γιαγιά» κλπ.
Να θυμάστε ότι ο σκοπός δεν είναι το παιδί να δημιουργήσει μεγάλες καλλιτεχνικές δημιουργίες, αλλά να εκφραστεί αυθόρμητα και όσο πιο καλαίσθητα μπορεί.

Βήμα 2ο
Ψηφιοποιήστε τη ζωγραφιά του, π.χ. σαρώντάς τη με ένα scanner (ακόμα και σύγχρονα smartphones έχουν τέτοιες δυνατότητες).
Οι παραπάνω διαδικασίες ψηφιοποίησης, εμπλουτισμού και εκτύπωσης μπορούν να γίνουν από εσάς, αν τα παιδιά είναι μικρά, ή και από τα ίδια τα παιδιά, όταν αυτά είναι σε μεγαλύτερη ηλικία.
Μπορείτε να προσθέσετε κείμενο ή επιπλέον εικόνες, ώστε να κάνετε πιο πλούσια την ζωγραφιά ή να την προσωποποιήσετε περισσότερο.

Βήμα 3ο
Εκτυπώστε τη ζωγραφιά πάνω σε ειδικό χαρτί, π.χ. ρυζόχαρτο σε Α4 ή άλλο λεπτό χαρτί, κάνοντας αρκετά αντίγραφα (τέτοιο χαρτί βρίσκουμε σε ειδικά καταστήματα χαρτικών ή καταστήματα με είδη σχεδίου και εκτυπωτών- προσοχή χρειάζεται στον καθορισμό των παραμέτρων εκτύπωσης: πρέπει να είναι ανάλογες του χαρτιού που θα χρησιμοποιηθεί). Αν χρειαστεί, ενώστε τα με διάφανη κολλητική ταινία τύπου σελοτέιπ, για να επιτύχετε μεγαλύτερη διάσταση. Χρησιμοποιήστε αυτά τα χαρτιά ως χαρτί περιτυλίγματος για τα δώρα που σκοπεύει να χαρίσει το παιδί, ιδίως στον παππού και τη γιαγιά, θείους ή εξαδέλφια.
Όλοι θα εκτιμήσουν τον μοναδικό και προσωπικό χαρακτήρα του περιτυλίγματος και θα θελήσουν να το κρατήσουν μαζί με το δώρο.

Ένα τέτοιο περιτύλιγμα δίνει μεγαλύτερη αξία ακόμη και στο πιο ευτελές δώρο, αφού περιέχει την προσωπική σφραγίδα του παιδιού.
Previous
Next Post »