Μετατροπή οθόνης laptop σε εξωτερική οθόνη υπολογιστή


Σ' αυτή την ανάρτηση θα δείξουμε πώς μπορούμε να μετατρέψουμε μία οθόνη από παλιό laptop σε εξωτερική οθόνη για desktop υπολογιστή. Να σημειώσουμε ότι το laptop του παραδείγματος ήταν τόσο παλιό, που δεν είχε νόημα κάποια αναβάθμιση, γιατί απλώς δεν το σήκωνε η μητρική κλπ.

1ο βήμα: αφαίρεση της οθόνης του laptop. Σ' αυτή τη διαδικασία αφαιρέθηκαν πολλές-πολλές βίδες που ήταν στο μπροστινό και στο πίσω μέρος. Η οθόνη που προέκυψε, φαίνεται στην παραπάνω εικόνα. Τα καλώδια που είναι συνδεδεμένα άμεσα πάνω της, είναι τα καλώδια που τη συνέδεαν με το υπόλοιπο "σώμα" του φορητού. Στο κάτω μέρος της εικόνας αυτής υπάρχουν τα εξαρτήματα που πρέπει να εξασφαλίσουμε, ώστε η οθόνη να παίρνει σήμα από τον υπολογιστή. Οι φορητοί υπολογιστές έχουν αυτά τα κυκλώματα εσωτερικά. Ανοίγοντας λοιπόν την οθόνη (το panel), βλέπουμε το μοντέλο της (η μάρκα μπορεί είναι διαφορετική από τη μάρκα του υπολογιστή. Π.χ. στη δική μου περίπτωση η οθόνη ήταν μια Samsung). Με βάση αυτό το μοντέλο παραγγέλουμε τον controller.

2ο βήμα: Ο controller είναι το κύκλωμα που δίνει σήμα στο panel. Αυτός, όπως είπαμε, φαίνεται στην πάνω εικόνα, κάτω από το panel της οθόνης, φαίνεται όμως και στην αμέσως παρακάτω εικόνα. Μία από τις τρεις πλακέτες είναι η πλακέτα με τα κουμπιά (μενού, φωτεινότητα κλπ) της οθόνης που θα προκύψει. Αφαιρούμε τα αρχικά καλώδια από το panel και προσαρτούμε τα νέα, του controller που μόλις αποκτήσαμε. Στη δική μας περίπτωση ο controller κόστισε μαζί με τα έξοδα αποστολής γύρω στα 25 ευρώ και ήταν για το συγκεκριμένο ακριβώς panel οθόνης. Μπορείτε να δείτε ότι έχει θύρες VGA, HDMI και DVI.


3ο βήμα: όλα αυτά τα κόλλησα πάνω σε μια σανίδα ξύλου (κόντρα πλακέ θαλάσσης, γύρω στα 5 χιλιοστά παχύ), ώστε να στερεωθούν. Το panel από τη μία πλευρά και τα υπόλοιπα εξαρτήματα από την άλλη. Γύρω από το panel έβαλα carbon fiber αυτοκόλλητο., για να δείχνει κάπως καλύτερο. Αυτό όμως είναι επιλογή καθενός.


Για βάση χρησιμοποιήσαμε ήδη υπάρχοντες μεντεσέδες που κλειδώνουν προς τη μια πλευρά, ώστε η οθόνη να γέρνει κάπως προς τα πίσω, για να είναι καλύτερη η γωνία θέασης από το γραφείο.


Βήμα 4ο: Για την τροφοδοσία του controller χρειάζεται ένα τροφοδοτικό με 12V / 3-4A. Μπορεί εύκολα να βρεθεί από χαλασμένο laptop ή από άλλες συσκευές, αν και η τιμή του είναι γύρω στα 5 ευρώ μαζί με τα έξοδα αποστολής. Τα εξαρτήματα αυτά κολλήθηκαν με κόλλα σιλικόνης ή βιδώθηκαν με ξυλόβιδες πάνω στη σανίδα (προσοχή στο βάθος της βίδας, γιατί μπορεί να φτάσει στην οθόνη!!!)


Το πίσω μέρος καλύφθηκε από μια άλλη σανίδα σε μέγεθος Α4, που υπήρχε ήδη και ντύθηκε κι αυτή με carbon fiber.


Οι αποστάσεις τηρήθηκαν με κάποια εξαρτήματα στερέωσης. Πάντως ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει ό,τι έχει στην άκρη ανάλογα με τις γνώσεις, τις δυνατότητές του και το πόσα επιπλέον θέλει να ξοδέψει.


Βήμα 5ο: η οθόνη είναι έτοιμη, συνδέθηκε μέσω καλωδίου VGA και παραδόθηκε στο έλεος των παιχνιδιών! Ένα project επαναχρησιμοποίησης έφτασε στο τέλος του με συγκριτικά μικρό κόστος, αλλά και ευκαιρία για δημιουργική ενασχόληση με αυτό το κομμάτι. Τα παιδιά, που παρακολουθούσαν τη διαδικασία, ενθουσιάστηκαν. Συνήθως τα panel των φορητών υπολογιστών είναι πολύ καλής ποιότητας, κάτι που φάνηκε από τα χρώματα και την ανάλυση της συγκεκριμένης οθόνης!Previous
Next Post »

4 σχόλια

Click here for σχόλια
G1o
admin
1 Νοεμβρίου 2019 - 5:13 π.μ. ×

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ...ΚΑΙ ΜΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ. ΤΟΝ ΚΟΝΤΡΟΛΕΡ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΓΕΛΕΙΑ

Reply
avatar
2 Νοεμβρίου 2019 - 11:59 π.μ. ×

Υπέροχη ιδέα, για να περάσουν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους, τα μέλη της οικογένειας!!!

Reply
avatar
tsiburi
admin
9 Νοεμβρίου 2019 - 7:06 π.μ. ×

Το controller από ebay.

Reply
avatar