Αυτοσχέδιο ρολόι με αυτοκινητάκια - car wall clock


Σ' αυτή την ανάρτηση θα παρουσιάσουμε την κατασκευή ενός αυτοσχέδιου ρολογιού με καντράν από αυτοκινητάκια. Το σημαντικό είναι ότι τη συγκεκριμένη κατασκευή την κάναμε με τη βοήθεια και συνεργασία του παιδιού, στο δωμάτιο του οποίου τοποθετήθηκε τελικά το ρολόι.

1ο βήμα: παίρνουμε ένα χαρτοκούτι και με τη βοήθεια ενός ταψιού (ή και ενός μεγάλου διαβήτη) κόβουμε ένα κυκλικό κομμάτι. Στην περίπτωσή μας, αφού σημαδέψαμε τον κύκλο με ένα μολύβι, κόψαμε με το ψαλίδι έναν κυκλικό δίσκο διαμέτρου 40 εκατοστών. Το χαρτόνι από το συγκεκριμένο κουτί παλιάς τηλεόρασης είναι αρκετά χοντρό, και αποδείχθηκε γερό και άκαμπτο όπως ένα λεπτό ξύλο ή hard board.



2ο βήμα: κάνουμε μια τρύπα για το κέντρο. Με τη βοήθεια του διαβήτη βρίσκουμε το κέντρο. Στην περίπτωση του ταψιού τραβάμε διαγωνίους και στο σημείο που τέμνονται είναι το κέντρο. Στη συνέχεια με ένα σπρέυ βάφουμε το χαρτόνι στο χώμα που θέλουμε.



3ο βήμα: χρησιμοποιώντας ένα πατρόν ή ένα παλιό ρολόι (ή και τα δύο), σημειώνουμε τα σημεία πάνω στο χαρτόνι, όπου αντιστοιχεί κάθε ώρα. Στη συνέχεια κολλάμε τα αυτοκινητάκια. Στη περίπτωσή μας το σετ αποτελούνταν από 12 αυτοκινητάκια πλαστικά, τα οποία δεν έχουν μεγάλο βάρος. Χρησιμοποιήθηκε κόλλα σιλικόνης (δομική, όπως χαρακτηρίζεται), η οποία είναι αρκετά δυνατή, δεν τρέχει, απλώς θέλει κάποιες ώρες για να σταθεροποιηθεί.




4ο βήμα: τοποθετούμε από την πίσω μεριά τον μηχανισμό ρολογιού και από την μπροστινή τους δείκτες. Είναι σημαντικό οι δείκτες να έχουν χρώμα που να κάνει αντίθεση με το χρώμα του καντράν. Αν δεν έχουμε σε τέτοιο χρώμα, μπορούμε να τους βάψουμε προσεκτικά με ένα άλλο σπρέυ ή με πινέλο προσεκτικά, ώστε να μη λυγίσουν. Ο συγκεκριμένος μηχανισμός είχε και υποδοχή για ανάρτηση στον τοίχο. Σε διαφορετική περίπτωση μπορούμε να κολλήσουμε με την ίδια κόλλα ένα γαντζάκι στερέωσης κάδρων, στην πίσω μεριά του χαρτονιού. Αρκετά από τα στάδια μπορούν να γίνουν και από το ίδιο το παιδί, ιδίως αν είναι μεγαλύτερης ηλικίας.




Αντί για αυτοκινητάκια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διάφορα μικρά αντικείμενα, που αποτελούν μέρος μιας μεγαλύτερης συλλογής και αρέσουν στο παιδί. Π.χ. θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν «τάπες» με διάφορα θέματα, μεταλλικά αντικείμενα, μικρά κουκλάκια κλπ. Οπότε, αντί να τα βρίσκουμε διασκορπισμένα σε όλο το σπίτι, θα μπορούμε να τα έχουμε συγκεντρωμένα στο καντράν ενός ρολογιού και να τα απολαμβάνουν τα παιδιά συνεχώς!


Previous
Next Post »

1 σχόλια:

Click here for σχόλια
Katerina
admin
9 Νοεμβρίου 2019 στις 7:06 π.μ. ×

Αχ! Πόσο ωραίο! Μπράβο!

Congrats bro Katerina you got PERTAMAX...! hehehehe...
Reply
avatar